perjantai 23. syyskuuta 2011

Facebook-superuudistukset



(Koonti tämän artikkelin lopussa.)

Torstaina 22.9.2011 katselin illalla toisella korvalla suoraa videolähetystä Facebookin vuosittaisesta f8-kehittäjäseminaarista, joka pidettiin San Franciscossa. 

Seminaari oli intensiivinen ja hyvä. Puhujien tarinoinnin pituutta oli napakasti rajoitettu ja uudet Facebook-ominaisuudet esiteltiin selkeästi. Perustaja ja nykyinen toimitusjohtaja Mark Zuckerberg oli paljon äänessä, mutta myös muille puhujille annettiin tilaa. 

Facebook f8 -kehittäjäseminaarissa esiteltiin Facebookin lähiviikkojen aikana julkaistavat lukuiset superuudistukset, yhteensä toistakymmentä kappaletta ja luvattiin, että ne vyörytetään pikku hiljaa kaikille käyttäjille, aloitus per heti. 

En tiedä vaikuttaako asiaan se, että olen yksipuolisesti kontaktoitunut Mark Zuckerbergin kanssa kilpailevan Google+ -järjestelmän kautta, mutta seminaaria seuraavana päivänä eli tänään perjantaina Facebookiin tullessani piti oikein hieraista silmiään: Mark oli ilmeisesti huolehtinut itse henkilökohtaisesti siitä, että olin päässyt ensimmäisten onnekkaiden kastiin kokemaan näitä ihania uudistuksia. 

Ensimmäisenä mieleni valtasi sekava olotila. Facebookin käyttöliittymä vilkkui ja välkkyi, ja tietoa kontaktiverkostoni vessakäynneistä ja voileivän syömisistä valtasivat molemmat aivopuoliskoni jähmettäen minut työtuoliini kuin torakan valoon. 

Aivan kuten työhuoneeseeni olisi yhtäkkiä astunut torikokoukseen koko Facebookin hereillä oleva kontaktiverkostoni, joka huusi taukoamatta vuorotellen kommentteja omista tekemisistään. 

"Pieni piipahdus Facebookissa" venyi kahden tunnin massiivi-istuntoon, josta toipuvana yritän saada ajatuksiani jäsennettyä näistä lukuisista superuudistuksista.

1. Niminappi - oikealle ylös oli ilmestynyt uusi nappi. Voi olla, että sinulla on sen kohdalla jotakin muuta kuin minun naamakuvani sekä teksti "Jyrki Ollinen", mutta ainakin jos minä painan sitä, niin minä pääsen katselemaan omaa seinääni. 

Tämä on hyvä ominaisuus: ensinnäkin mikäli käyttäisin yhteiskäytössä olevaa tietokonetta, jota en tietoturvasyistä koskaan tee enkä suosittele sinunkaan tekevän, niin voisin heti varmistua että olen sisällä oikeana käyttäjänä. Tiedän talouksia, joissa yhtä tietokonetta käyttävät päivän aikana useat eri käyttäjät. 

Toiseksi pääsen tästä suoraan omalle, henkilökohtaiselle seinälleni, jos haluan jostakin syystä tutkia, mitä olen itse viime aikoina Facebookissa tehnyt.

2.  Etusivu / Home -nappi löytyi sitten edellä mainitun napin oikealta puolelta. Tästä pääsen entiselle etusivulle eli Uutisvirta / News Feed -sivulle. Tästä näen siis myös kontaktiverkostoni tapahtumat.

3. "Nuoli alaspäin"-symboli oli seuraava oikealle, josta pääsee asetuksiin. Kirjoitinkin Facebookin uusista asetuksista blogissa 17.9.2011 "Facebook tilapäivitys-toiminnon uudistukset", joten se asia on jo käsitelty siellä. 

4. "Feissaaja" tai "UutisTsunami" - etusivulla Uutiset / News Feed, jossa sinä ja minä vietämme eniten aikaa Facebookissa ollessamme, on entiseen tuttuun tyyliin normaali Facebook-tapahtumien syöttö, mutta uutena elementtinä on siinä on lisäksi oikealla puolella jatkuvasti päivittyvä Uutisnauha / Ticker

Ristin tämän ominaisuuden oitis uudelleen nimellä UutisTsunami / NewsTsunami. Sen sijaan että siinä lukee "Ticker", voisi siinä lukea myös "Twitter", koska tässä on Facebook kopioinut suoraan Twitterin toiminnallisuutta. Twitterin nk. Timeline-näkymässä näytetään lähes samalla tavalla tuoreimmat kommentit. 

Facebook ei kuitenkaan ole päätynyt kirjoittamaan tähän "Twitter", koska Twitter jää aina  odottamaan kohteliaasti, että annat hyväksyntäsi uusien uutisten lukemiselle painamalla Twitterissä esim. kohtaa "10 new tweets" siinä vaiheessa, kun haluat tietää lisää sosiaalisen kontaktiverkostosi viime minuuttien aikana harrastamasta tiskauksesta, siivouksesta, pyykkäyksestä ja ruoanlaitosta. 

Facebookin "Ticker" sen sijaan sylkee joka ainoa sekunti naamallesi tietoa siitä, mitä sinun kontaktiverkostosi sillä hetkellä tekee. Näet siis Facebookin Tickerissä tismalleen samat asiat kun edelleen olemassa olevan Ilmoitukset  / Notifications -valikon alta, mutta näiden lisäksi näet myös lähes reaaliajassa kaikki ne muutkin toimenpiteet, joita kontaktiverkostosi keksii siellä hetkellä tehdä itsensä tai ties kenen kaikkien kanssa. 

Pahimmillaan kuvaruutupäivityksiä tulee ruudulle sekunnin välein, joka ei anna aivoille rauhaa.

Tästä asiasta minua varoitettiin jo opiskeluaikoinani käyttöliittymäsuunnittelun teoriassa eli tämä on sama asia kuin se, miksi ei ole hyvä näyttää ruudulla kellonajan yhteydessä aikaa sekunnin tarkkuudella. Liian usein tapahtuva ruudun päivittyminen häiritsee käyttäjää ja estää ajattelemasta.

Tämä Uutisnauha / Ticker on mielestäni huonoin asia tässä massauudistuksessa. Kyseinen elementti istuu ruudulla kun tatti, ja jos lähden lukemaan vanhempia uutisia alempaa, seuraa se minua uskollisesti perässä. 

Tätä elementtiä voisi kutsua myös "feissaajaksi", koska myös se on joka aamu valmiina odottamassa ja kerjäämässä huomiotani, kun aloitan työmatkani Facebookissa. 

En edes viitsinyt lähteä tutkimaan asetuksista asiaa, jonka muut käyttäjät myöhemmin päivän aikana minulle vahvistivat: feissaajaa ei saa sammutettua eli se on aina mukana Facebook-matkallasi sosiaalisen median ihmemaailmaan, halusit tai et. 

5. Timeline / Aikajana - f8-kehittäjäseminaarin sokeriksi pohjalle oli Googe+ -järjestelmän yksipuolinen ystäväni Mark Zuckerberg valinnut minulle Timeline / Aikajana -toiminnon, johon Mark lupasi minulle henkilökohtaisesti videokonferenssissa, että voin lisätä siihen jälkikäteen elämäni kohokohtia myös siltä ajalta, kun Facebookia ei vielä ollut jopa siihen asti kun synnyin.

Siihen aikaan ei tosin ollut olemassa videokameraa, mutta meillä oli kotona isäni matkakirjoituskone, jonka ääreen istahdin ensimmäistä kertaa n. 12-13 -vuotiaana kirjoittamaan kymmenien paperiliuskojen mittaisia novelleja kahdella etusormellani. 

Valitettavasti en vielä tuolloin pitänyt itselläni minkäänlaista päiväkirjaa. Aloitin sosiaalisten medioiden käytön vuonna 1984, mutta minulla ei ole lokitiedostoja näihinkään keskustelujärjestelmiin jätetyistä viesteistäni. Jaa että miksi ei? Tallensitko sinä sitten tänään omalle kovalevyllesi kaikki tänään kirjoittamat Facebook-kommenttisi varmuuskopiointia varten?

Aion siitä huolimatta käyttää hyvän yksipuolisen ystäväni Markin tarjousta hyväkseni ja kertoa näin jälkikäteen maailmalle kenties julkisuudelle pimennossa olevasta osallisuudestani Kuuban kriisiin sekä kuukävelyihin. 

6. Uusi etusivu kaikille - meidän kaikkien Facebook-etusivumme tulee uudistumaan enemmän bloggaajan etusivuksi kaltaiseksi, halusimmepa me sitten tätä muutosta tai emme. 

Radikaalisti f8-kehittäjäseminaari hehkutti sitä, kuinka meistä jokaisella on nyt mahdollisuus jakaa ventovieraan ihmisen kanssa kaiken omasta elämästämme: missä asumme, missä käymme töissä, kenen kanssa seurustelemme, kenet tunnemme, mistä musiikista ja urheilujoukkueesta pidämme ja niin edelleen. 

Mikäli jollekin on jäänyt epäselväksi, niin  ventovieraille ihmisille kanssa ei ole yleensä tapana jakaa omia yksityistietojaan. Tämä saattaa johtaa hyvin moniin ikäviin asioihin, mikäli ventovieras ihminen on kiinnostunut sinusta rikoksen toteuttamiseksi. Identiteettivarkaudet ovat arkipäivää, joten omasta mielestäni on sitä parempi, mitä vähemmän annat itsestäsi henkilökohtaisia tietoja julkisuudelle. Omat ystäväpiirit, joihin voi todella luottaa, ovat sitten asia erikseen. 

7. Spotify ja Facebook - Facebook-käyttäjien on mahdollista kuunnella järjestelmän kautta Spotifyn musiikkitarjontaa. Lisäksi tulee olemaan mahdollista seurata kontaktien sen hetkistä musiikkia sekä jopa kuunnella samaan aikaan samaa kappaletta jonkun tietyn kontaktin kanssa eli nk. Twitteristä tuttu #taskubileet -ilmiö. 

Voit siis kuunnella yhdessä minun kanssani tismalleen samaa musiikkia aivan samaan aikaan. Lupaan kuunnella Facebookissa pelkkää Arch Enemy -yhtyettä, joten toivon sinun pitävän örinämetallista tai ainakin tottuvan siihen vuosien varrella. 

8. Paikannus- ja reittipalvelut - Facebook lisää järjestelmään paikannuspalveluita, jossa käyttäjä voi jakaa sen hetkisen sijaintinsa lisäksi myös ajamansa, kävelemänsä tai juoksemansa reitin. 

Olen blogissani 17.9.2011 "Facebook tilapäivitys-toiminnon uudistukset" varoittanut että oman sijainnin julkaiseminen ainakaan julkiseen Internetiin ei ole koskaan järkevää ja pysyn edelleen kannassani. 

9. Muitakin pienempiä ominaisuusjulkaisuja käsiteltiin em. tilaisuudessa, mutta ne eivät mielestäni ole merkittäviä, joten en käsittele niitä tässä sen syvällisemmin. Osa niistä liittyy sosiaalisen median kautta pelaamiseen. 

Peliliiketoiminnassa liikkuu huokeat rahat, kuten tällä hetkellä niinkin uskomaton asia kun Angry Birds -yrityksen arvioidun arvon (tätä kirjoittaessa n. 900 miljoonaa euroa) vertaaminen Nokia-yrityksen todelliseen pörssiarvoon (tätä kirjoittaessa n. 16,7 miljardia euroa) kuvastaa. Oikeasti: toisella firmalla on digitaalisia lintuja ja toisella firmalla hyvin laajasti käytössä olevia älypuhelimia ja matkapuhelimia. Kumpaan sinä sijoittaisit vähän rahasi? 

Mitä edellä olevat uudistukset ovat aiheuttaneet?

Kaaosta. Osa Facebook-kontakteistani oli: 

  • raivoissaan, koska he kokivat että Facebook-uudistuksia on tullut lyhyessä ajassa aivan liian paljon, eivätkä he enää jaksa innostua tutkimaan tuntikausia asetuksiaan että onko tietoturva nyt kunnossa
  • tylsistyneitä, koska he sanoivat etteivät jaksaneet enää ottaa vastaan tietoa uusista ominaisuuksista
  • onnensa kukkuloilla siitä, että näin paljon kivaa ja hienoa on tullut yhdellä kertaa, aivan kuten joulu syyskuussa, mutta ilman lunta.
Myöskin keskustelua toisien sosiaalisten medioiden järjestelmiin siirtymisistä käytiin. Twitter ja Google+ kiinnostivat ja kerroinkin omat mielipiteeni näistä järjestelmistä eli siitä vaan siirtymään paikasta toiseen, jos on aikaa ja kiinnostusta. Samanlainen opettelu se nyt kaikkien uusien järjestelmien kanssa on. 

Kun ensijärkytyksestä toivutaan, tuntuu Facebookin käyttö taas luonnolliselta viimeistään viikon tai kahden sisällä, kenties nopeamminkin. 

Uudistusten vaikutus Facebook-asetuksiin 
  
Lukuisten Facebook-uudistuksien pikalanseeraamista ei yhtään parantanut Facebookissa liikkunut väärä huhu, jossa eri kontaktini pyysivät minulta seuraavaa: 

Pieni pyyntö: liikuta kursori nimeni kohdalle, odota että ruutu latautuu ja siirrä kursori "tilattu"-linkin kohdalle. Ota rasti pois "kommentit ja tykkäykset"-ruudusta. En halua että tykkäyksistäni ja kommenteistani toisten postauksiin tulee julkisia. Jaa tämä jos et halua että jokainen tykkäyksesi näkyy muille käyttäjille.
  
Mikäli toteutat kontaktisi esittämän "pienen pyynnön", et enää tämän jälkeen näe kontaktisi kommentteja etkä tykkäyksiä, joten tämä "pieni pyyntö" on sisällöltään täysin roskaa, eikä näin tule tehdä kenenkään kontaktin kohdalta. 

Tämän huhun on joko laittanut liikkeelle joku ilkeämielinen Facebook-käyttäjä, joka on kyllästynyt seuraamaan kontaktiensa päivittäisiä tapahtumia; tai onko joku ymmärtänyt Facebookin perustoiminnallisuuden täysin väärin. 

Edellä mainittu asetus ei myöskään vaikuta yhtään mitään kolmansien osapuolten saamiin näkymiin, ne ohjataan täysin toisista asetuksista aivan toisessa kohtaa Facebookia, josta kirjoitinkin blogissa 17.9.2011 "Facebook tilapäivitys-toiminnon uudistukset". 

Eli tässä blogissa kerrotut uudistukset ei vaikuttane yhtään mitään sinun Facebook-asetuksiisi, jos ne ovat olleet kunnossa jo ennen uudistusta. Jos ne eivät ole kunnossa, on nyt viimeinen hetki laittaa ne kuntoon. 

Miksi ihmeessä näin?

Facebook on pahasti hermostunut. Pahan hermostumisen on aiheuttanut heinäkuussa lanseerattu Google+ -palvelu, jota olen käsitellyt blogissani 18.9.2011 "Google+ - uhka vai mahdollisuus?". Vaadin em. blogissani että Google+ avasi ovensa kaikille käyttäjille. Google+ ilmeisesti luki blogini, koska he avasivat oman järjestelmänsä vain kaksi päivää myöhemmin eli 20.9.2011. 

Toistakymmentä samaan aikaan lanseerattua uutta ja mittavaa Facebook-uudistusta on selvästi tarkoitettu jarruttamaan Google+ -käyttäjämäärän kasvua sekä sekoittamaan sosiaalisen median korttipakkaa. 

Tähän asti Facebook on julkaissut yhden tai kaksi uudistusta kerralla, odottanut rauhassa että pöly on laskeutunut, korjannut ja viilannut hieman asetuksia ja sitten kun kaikki on ollut kunnossa on mietitty taas seuraavaa tuoteominaisuutta. Kuulostaa tutulta ja järkevältäkin. 

Nyt Facebook aikoo heittää pöytään samalla kertaa toistakymmentä uudistusta muutaman viikon sisään. 

Ohjelmistoyrityksen osaomistajana ja toimitusjohtajana näen tässä enemmänkin kuin suurena mahdollisuutena, että jotain tulee menemään pahasti pieleen, johon verrattuna VR:n lippuautomaattien käynnissä olevat murheet voivat tuntua pieniltä - voiko todellakin käydä niin, että pahimmassa tapauksessa me emme pääse jonakin aamuna puurolautanen kädessämme sisään Facebookiin? 

Koonti

Torstaina 22.9.2011 lanseerasi Facebook vuosittaisessa f8-kehittäjäseminaarissaan toistakymmentä superuudistusta, joita olen edellä käsitellyt yksityiskohtaisemmin. Nämä on jo otettu osalle Facebook-käyttäjistä tuotantokäyttöön, joka viime viikonlopun pienempien Facebook-uudistusten kanssa on aiheuttanut osassa käyttäjistä sosiaalisen median ähkyn, toisissa käyttäjissä täydellisen kyllästymisen ja kolmansissa käyttäjissä lumettoman joulun saapumisen syyskuussa. Tähän on mietitty lääkkeeksi toisiin sosiaalisiin medioihin siirtymistä tai sopeutumista. 

Todennäköisesti uudistukset eivät aiheuta suurimmalla osalla käyttäjiä minkäänlaisia tarpeita tehdä minkäänlaisia muutoksia nykyisiin Facebook-asetuksiin, jos ne ovat jo kunnossa ja tietoturvallisia. 

Internetissä on kuitenkin liikkunut vääriä huhuja siitä, että Facebook-asetuksia olisi pakko muuttaa, ja nerokkaimmassa näistä huijauksista laitetaan käyttäjät pyytämään, että heidän omat kontaktinsa lakkaisivat seuraamasta käyttäjien tekemiä tilapäivityksiä ja tykkäyksiä.

Eli jos Facebook-asetuksesi ovat olleet kunnossa ja tietoturvallisia jo ennen uudistusta, ei niitä todennäköisesti ole tarvetta muuttaa uudistuksen jälkeenkään eli suhtaudu kriittisesti saamaasi tietoon, myös tähän blogiin. 

Oma epäilykseni siitä että näin suuri määrä uudistuksia lanseerataan näin pienen ajan sisällä liittyy Google+ -järjestelmään ja näen nyt valitussa massalanseerauksessa riskejä järjestelmän toiminnan kannnalta. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti